فهرست مطالب

پایش - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 104، امرداد و شهریور 1401)

مجله پایش
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 104، امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مسلم انصاری نسب*، نجمه بیدمال صفحات 333-342
    مقدمه

    جهانی شدن و شاخص های سلامت موردتوجه بیشتر متخصصان و اندیشمندان این حوزه بوده است. ازاین رو، این مطالعه به بررسی اثر جهانی شدن بر مرگ ومیر نوزادان و کودکان دختر و پسر زیر پنج سال در کشورهای عضو سازمان اکو پرداخت.

    مواد روش کار

    مطالعه توصیفی- تحلیلی و کاربردی حاضر با رویکرد اقتصاد کلان انجام شد. داده ‏های جهانی شدن بر مرگ ومیر نوزادان و کودکان زیر پنج سال همگی از بانک جهانی استخراج شده و دوره زمانی 2002 تا 2018 کشورهای سازمان همکاری‏های اقتصادی اکو را شامل می‏شود. مدل ها در نرم افزار Stata 14  و با روش رگرسیون پانل دیتا با اثرات تصادفی برآورد شده اند.

    یافته ‏ها

    نتایج نشانگر آن است که اثر مخارج دولتی و خصوصی میزان مرگ ومیر را کاهش داده است اما تنها اثر مخارج بهداشتی خصوصی معنادار بوده است. اثر شاخص اجتماعی جهانی شدن و بعد از آن اثر شاخص اقتصادی جهانی شدن اثر معنادار و در انتها اثر شاخص سیاسی جهانی شدن بر مرگ ومیر نوزادان و کودکان زیر 5 سال درکشورهای سازمان اکو معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    در مجموع می‏توان‏ نتیجه گرفت که جهانی شدن باعث بهبود شاخص های سلامت و در نتیجه کاهش مرگ ومیر نوزادان و کودکان زیر 5 سال شده است. لذا توصیه می‏شود با کمک از ظرفیت رسانه ها و فرهنگ بومی درکنار استفاده از تکنولوژی های جدید، توجه گردشگری سلامت، کاهش محدودیت‏ های تجاری به ویژه محدودیت‏ های گمرکی، مالیاتی، تعرفه‏ای و ارزی به خصوص در حوزه سلامت، تجارت بین المللی بهداشتی، سلامت و بهداشت مادران و همچنین نوزادان و کودکان را ارتقا داد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، مرگ ومیر نوزادان، مرگ ومیر کودکان زیر 5 سال، کشورهای عضو سازمان اکو، روش پانل دیتا
  • محمد خمرنیا*، ابوالفضل پاینده، علی کشتکاران، فرزاد رمضانی صفحات 343-354
    مقدمه

    بیمارستان ها حدود نیمی از مخارج ملی در بخش بهداشت و درمان را مصرف می کنند. برخی از هزینه های تحمیل شده بر بیمارستان ها ناشی از پذیرش های غیر مقتضی بوده که موجب اتلاف منابع می گردند. هدف مطالعه حاضر برآورد میزان پذیرش های غیرمقتضی در جنوب ایران پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت و در بازه سال های 1393 الی 1397 است.

    روش کار

    مطالعه حاضر مطالعه ای مقطعی است که در سال 1398 در دو بیمارستان بزرگ دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد. جامعه پژوهش در این مطالعه شامل بیماران بستری شده در دو بخش داخلی و جراحی بیمارستان های علی ابن ابیطالب (ع) و خاتم الانبیاء (ص) زاهدان بود که از این تعداد 602 نفر به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از پروتکل ارزیابی مناسب (Appropriate Evaluation Protocol) از پرونده های پزشکی جمع آوری گردید. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آمار توصیفی و آزمون های تحلیلی(کای دو و تست فیشر) استفاده شد. در تمام آزمون ها، سطح معناداری 5٪ در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه میزان پذیرش های بستری غیر مقتضی در دو بیمارستان، 8/3% و میزان اقامت غیر مقتضی 3/5% برآورد گردید. همچنین 12% خدمات آزمایشگاه، ویزیت پزشک، خدمات پرستاری و دارو در این دو بیمارستان غیر مقتضی بود. نتایج آزمون کای-دو نشان داد نسبت پذیرش های غیر مقتضی در دو بخش داخلی و جراحی با یکدیگر تفاوت آماری معناداری داشتند. بر اساس نتایج نسبت پذیرش های غیر مقتضی در دو بیمارستان و نیز در گروه های سنی مختلف و در میان زنان و مردان، تفاوت آماری معناداری نداشتند.

    نتیجه گیری

    میزان پذیرش های غیر مقتضی در بیمارستان های جنوب ایران زیاد می باشد. جهت کاهش پذیرش های غیر مقتضی، دقت در تریاژ بیمارستانی، به کارگیری کامل نظام ارجاع و نیز به کارگیری پزشکان متخصص خبره در بیمارستان های دولتی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: پذیرش غیر مقتضی، طرح تحول سلامت، بیمارستان، پروتکل ارزیابی مناسب
  • مجیده هروی کریموی، سمیه جوانمردنژاد*، ناهید رژه، وحید تابه، فرشته رضایی صفحات 355-366
    مقدمه

    میزان رضایتمندی بیماران با بیماری های مختلف متفاوت است. با توجه به این که کووید-19 بیماری جدیدی است که در طی چند سال گذشته در جهان و ایران شیوع پیدا کرده است، این تحقیق با هدف تعیین رضایت بیماران بستری در مرکز درمانی کرونا استان ایلام انجام شد.

    مواد و روش کار

    این تحقیق یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به صورت تمام شماری بر روی 200 بیمار بستری مبتلا به کووید-19 در مراکز کرونا استان ایلام از اول دی ماه سال 1399تا اول فروردین 1400 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و علایم بیماری و نسخه فارسی پرسشنامه رضایت بیماران (PSI) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار 22- SPSS و با آزمون های آماری تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد میانگین نمره رضایت بیماران 0/34±3/47 بود. در بررسی متغیرهای تحقیق بر حسب تحصیلات، مدت بستری، سابقه بستری بیمار و علایم بیماری کووید 19 نظیر درد قفسه سینه و اختلال در راه رفتن ارتباط معنی داری با متغیر رضایتمندی بیمار مشاهده شد. بیشترین میزان رضایت بیمار در بعد آموزش به بیمار و کمترین میزان رضایت بیمار در بعد اعتماد بود.

    نتیجه گیری

    رضایت بیمار از خدمات ارایه شده در بیمارستان، شاخص بسیار مهمی جهت ارزیابی کیفیت خدمات مراقبتی و درمانی محسوب می شود. به نظر می رسد سیستم خدمات بهداشتی و درمانی می تواند با ارتقاء کیفیت مراقبت های بیمارستانی بیماران مبتلا به کووید 19، رضایت بیماران را فراهم کند.

    کلیدواژگان: رضایت بیماران، بیماری کووید19، استان ایلام
  • راضیه اقتصادی، مقداد راحتی*، اسماعیل فخاریان، شیما صحرایی صفحات 367-375
    مقدمه

    خدمات آزمایشگاهی علی رغم نقش اساسی که در تشخیص و مدیریت بسیاری از آسیب شناسی ها دارد، معمولا بعنوان یکی از کانون های هزینه ی بخش سلامت مدنظر قرار می گیرند. لذا این مطالعه به بررسی وضعیت تجویز و هزینه آزمایشات بیماران بستری در دو بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی کاشان در همه گیری کووید 19 پرداخت.

    روش کار

    پژوهش حاضر کاربردی و مقطعی بود. جامعه آماری، بیماران مبتلا به کوید19 بستری در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی کاشان (یک مرکز آموزشی درمانی و یک بیمارستان درمانی) در بازه زمانی اسفند 1398 تا اسفند 1399 بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از میانگین، انحراف معیار، جداول توزیع فراوانی و از آزمون T زوجی انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد در پیک اول و سوم کوید19 در دو بیمارستان، 42 نوع آزمایش تجویز شده است. بیشترین تجویزها مربوط به آزمایشات  Cr، BUN ، K،Na و بیشترین هزینه ها مربوط به آزمایشات Troponin و CRP بوده است. در بیمارستان درمانی تفاوت معنی داری در تجویز و هزینه آزمایشات در پیک اول و سوم مشاهده نشد، اما در مرکز آموزشی درمانی تفاوت معنی داری در تجویز آزمایشات در پیک اول و سوم وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به ناشناخته بودن بیماری کوید19 و ابتلای زیاد مردم منطقه کاشان در شروع همه گیری، تصمیم گیری قطعی در مورد لزوم انجام تست های آزمایشگاهی امکان پذیر نبود. اما یافته ها بر این موضوع دلالت دارد که تعدادی از آزمایشات برای اکثر بیماران در فاصله زمانی مشخص درخواست شده است، در حالی که مطلوب تر آن بود که تجویز این آزمایشات موردی، با توجه ویژه به شرایط بالینی بیماران و از طریق هم اندیشی و تشکیل کمیته علمی انجام می گرفت.

    کلیدواژگان: تجویز آزمایشات، هزینه آزمایشات، همه گیری کوید19
  • حمید صابرفرزام*، حمیده رشادت جو، نادرقلی قورچیان صفحات 377-384
    مقدمه

    پژوهشگران هر چه قدر خدمات خود را با کیفیت و کمیت بهتری ارایه دهند، توسعه و پیشرفت کشور شتاب بیشتری خواهد گرفت. مطالعات مختلف موید آن است که پژوهشگران میزان بهره وری و عملکرد متفاوتی دارند. این تفاوت می تواند متاثر از ویژگی های فردی و محیطی باشد. در این میان عملکرد پژوهشگران حوزه سلامت بدلیل نوع و جنس فعالیت ها نقش بسیار اثرگذاری بر سلامت کلی جامعه دارد.هدف از این مطالعه، سنجش وبررسی روابط بین مولفه های اثرگذار متغییر های کیفیت زندگی کاری و سرمایه روانشناختی در عملکرد شغلی پژوهشگران حوزه سلامت می باشد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه با استفاده از پرسشنامه از بین جامعه آماری 339 نفره اعضای هیات علمی و پژوهشگران  حوزه سلامت جهاددانشگاهی ،با استفاده از فرمول کوکران تعداد 181 نفر نمونه بصورت تصادفی انتخاب و گرداوری داده ها انجام پذیرفت. سپس با استفاده از آزمون های آماری و معادلات ساختاری نتایج مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد سطح عملکرد شغلی و سرمایه روانشناختی بالا و سطح کیفیت زندگی کاری در حد متوسط می باشند. همچنین مدل مفهومی از برازش مطلوبی برخوردار بود. همچنین روابط بین متغیرهای کیفیت زندگی کاری و سرمایه روانشناختی بر عملکرد شغلی معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق نشان داد تقویت مولفه های کیفیت زندگی کاری و سرمایه روانشناختی تاثیر بسزایی در افزایش عملکرد و پیشبرد اهداف سازمانی در حوزه های مرتبط با مطالعات سلامت جهاددانشگاهی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، سرمایه روانشناختی، عملکرد شغلی
  • آرمین فیروزی، فرح لطفی کاشانی*، شهرام وزیری صفحات 385-398
    مقدمه

    ناباروری، هویت زناشویی را مورد هدف قرار می دهد و می تواند مسیر طبیعی زندگی جنسی زن و شوهر را مختل کند. روایت درمانی و مدل تجربه ی جنسی به اندازه ی کافی خوب روش ه ای اختصاصی برای ارتقاء سلامت روانی- جنسی هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه ی تاثیر دو روش ذکر شده روی نگرش و رضایت جنسی متاهلین نابارور انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    بدین منظور و در قالب طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 45 روزه از میان مشارکت کنندگان در پژوهش، 48 فرد متاهل از مراجعه کنندگان به مطب تخصصی ارولوژی، زنان و سلامت جنسی واقع در شهر تهران با مشکل ناباروری، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در 3 گروه 16 نفره روایت درمانی، مدل تجربه ی جنسی به اندازه ی کافی خوب و کنترل جایگزین شدند. محتوای تدوین شده ی روایت درمانی و مدل تجربه ی جنسی به اندازه ی کافی خوب به مدت 4 جلسه ی 90 دقیقه ای روی دو گروه آزمایش به طور جداگانه و اختصاصی اجرا شد. گردآوری داده ها با پرسشنام ه ی نگرش جنسی دهقانی و پرسشنامه ی رضایت جنسی هادسون صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و تستهای آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس، آزمون تعقیبی بونفرونی و تحلیل واریانس مختلط انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد هر دو درمان مذکور در پس آزمون نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر نگرش جنسی اعمال کردند. آزمون بونفرونی حاکی از برتری روایت درمانی نسبت به مدل تجربه ی جنسی به اندازه ی کافی خوب در ارتقاء نگرش جنسی، و تاثیر بیشتر مدل تجربه ی جنسی به اندازه ی کافی خوب نسبت به روایت درمانی در ارتقاء رضایت جنسی متاهلین نابارور بود. نتایج آزمون اندازه گیری مکرر نیز ماندگاری تاثیرات را در مرحله پیگیری نشان داد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان دادند که روایت درمانی و مدل تجربه جنسی به اندازه کافی خوب، به عنوان دو برنامه مداخله ای مناسب جهت ارتقاء نگرش و رضایت جنسی در متاهلین نابارور هستند.

    کلیدواژگان: روایت درمانی، مدل تجربه ی جنسی به اندازه ی کافی خوب، نگرش جنسی، رضایت جنسی، ناباروری
  • احد صولت پتلو، شهرام وزیری*، فرح لطفی کاشانی صفحات 399-407
    مقدمه

    رضایت زناشویی از مولفه های مهم ثبات خانواده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر زوج درمانی با رویکرد خودتنظیمی بر رضایت زناشویی انجام شد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بود. شرکت کنندگان 60 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز خدمات روانشناسی و مشاوره شهرستان کرج با مشکلات زناشویی بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 زوجی آزمون و کنترل جایگزین شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از سوالات مربوط به حیطه رضایت زناشویی پرسشنامه سازگاری دو نفری اسپانیر استفاده شد. زوج درمانی خود تنظیمی به مدت هشت جلسه برای افراد گروه آزمون انجام شد و قبل، بلافاصله بعد و دو ماه بعد از جلسات درمان، رضایت زناشویی مورد بررسی قرار گرفت. از آزمونهای تی مستقل، آنووای یک طرفه با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی LSD استفاده شد. سطح معناداری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی گروه آزمون و کنترل به ترتیب 32/46 و 33/43 سال بود. نمره رضایت زناشویی در گروه آزمون طی سه بار اندازه گیری به ترتیب 29/23، 40/50 و 39/1 که از نظر آماری معنادار بود، این میزان درگروه کنترل به ترتیب 29/03، 29/20 و 25/3 بود، که تفاوت معنادار نداشت. تفاوت نمره رضایت زناشویی در ارزیابی های پس آزمون و پیگیری بین دوگروه نیز اختلاف معناداری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از مطالعه نشان می دهد که زوج درمانی با رویکرد خودتنظیمی می تواند باعث بهبود و ارتقاء رضایت زناشویی شود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، خودتنظیمی، رضایت زناشویی، نیمه تجربی
  • قدرت الله شاکری نژاد، اعظم زندیه، ناصر حاتم زاده*، اسعد شرهانی، مریم مظاهری صفحات 409-420
    مقدمه

    ارتباطات بین فردی مراقبین سلامت و مراجعین یکی از مهمترین عوامل موثر بر رضایتمندی مراجعین از مراکز خدمات جامع سلامت می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر آموزش مجازی مبتنی بر نظریه عمل منطقی توسعه یافته بر مهارتهای ارتباطی بین فردی مراقبین سلامت شهر اهواز انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    این مطالعه مداخله ای بر روی 88 نفر از مراقبین سلامت شهر اهواز (44 نفر گروه آزمون و 44 نفر گروه شاهد) در سال 1400 انجام شد. داده ها در زمان های قبل و 2 ماه بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه سازه های نظریه عمل منطقی توسعه یافته و نیز پرسشنامه مهارتهای ارتباطی بین فردی جمع آوری گردید. محتوای آموزشی بصورت مجازی با استفاده از شبکه اجتماعی (واتساپ) طی 12 جلسه 60 دقیقه ای در اختیار گروه آزمون قرار گرفت به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ویراست 24 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین امتیاز سازه های نظریه عمل منطقی توسعه یافته در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد بعد از مداخله افزایش معنادار یافت. و نیز میزان مهارت های ارتباطی بین فردی در گروه آزمون بعد از مداخله نسبت به گروه شاهد به طور معنادار افزایش داشت . بیشترین تغییر مربوط به نگرش و رفتار و کمترین تغییر مربوط به هنجارذهنی بود.

    نتیجه گیری

    آموزش مبتنی بر نظریه عمل منطقی توسعه یافته بصورت مجازی با استفاده شبکه اجتماعی(واتساپ) بر بهبود مهارتهای ارتباطی بین فردی مراقبین سلامت موثر بود. ه نظر می رسد که اجرای اینگونه برنامه های آموزشی می تواند برای افزایش مهارتهای ارتباطی بین فردی مراقبین سلامت مفید باشد.

    کلیدواژگان: تئوری عمل منطقی توسعه یافته، مهارت ارتباطی، مراقبین سلامت، آموزش مجازی
  • فاطمه زهرا احمدی*، منصوره مهدوی هزاوه، سید بهنام علوی مقدم صفحات 421-427
    مقدمه

    کتاب های درسی اصلی ترین منابع آموزشی در مدارس هستند. پژوهش حاضر با این هدف انجام شد که کتاب های درسی زبان انگلیسی دوره اول و دوم دبیرستان را از نظر توجه به ابعاد چهارگانه سواد سلامت (دسترسی به اطلاعات سلامت، درک و فهم اطلاعات سلامت، ارزیابی اطلاعات سلامت، اتخاذ رفتارهای سالم) تحلیل کند.

    مواد و روش کار

    پژوهش به شیوه توصیفی و با روش تحلیل محتوا کمی انجام شد. واحد تحلیل، جمله بود و از مقوله های از پیش تعیین شده استفاده شد. جامعه آماری مشتمل بر کل کتاب های زبان انگلیسی دوره اول و دوم دبیرستان بود. با استفاده از یک چک لیست محقق ساخته، میزان توجه کتاب های انگلیسی به سواد سلامت در سه حوزه مراقبت سلامت، پیشگیری از بیماری و ارتقاء سلامت و همچنین در چهار بعد دسترسی، درک و فهم، ارزیابی و کاربست مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد توجه به ابعاد دسترسی به اطلاعات سلامت و همچنین ارزیابی و کاربرد این اطلاعات در کتاب های مذکور مغفول واقع شده و یا بسیار ناچیز است. در بعد درک اطلاعات سلامت، در پایه های هشتم و نهم، بخشی از محتوا (به ترتیب 7 و 10 درصد) به مراقبت سلامت و در پایه های هشتم و یازدهم بخشی از محتوا به ارتقاء سلامت (به ترتیب 7 و 9 درصد) اختصاص یافته است. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که کتاب های درسی زبان انگلیسی دانش آموزان را به توانایی ارزیابی و کاربست اطلاعات سلامت تجهیز نمی کنند.

    نتیجه گیری

    درس زبان انگلیسی فرصتی کم نظیر در اختیار دارد تا با تلفیق ابعاد مختلف سواد سلامت در آن، فرصت های یادگیری برآمده از زندگی واقعی را به دانش آموزان ارایه دهد و به این ترتیب علاوه بر یادگیری زبان انگلیسی، دانش آموزان به کسب سواد سلامت نایل خواهند آمد. لذا پیشنهاد می شود، مقوله سواد سلامت و ابعاد آن در کتاب های درسی زبان انگلیسی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، همه گیری جهانی کووید-19، تحلیل محتوا، کتاب های درسی زبان انگلیسی
  • علی منتظری*، فرزانه مفتون، منصوره فرهنگ نیا، مهدی رفیعی بهابادی، فاطمه نقی زاده موغاری صفحات 429-438
    مقدمه

    تاب آوری می تواند منجر به ثبات فردی شود و در موقعیت های مختلف، کمک زیادی به نحوه برخورد افراد با استرس و بهبود عملکرد آنها داشته باشد. شیوع جهانی کروناویروس باعث افزایش مشکلات سلامت روان (مانند اضطراب و افسردگی) در سطح جهانی گردیده است. توجه به این نکته که در زمان همه گیری ویروس کرونا، خانواده ها تحت فشارهای متعددی هستند، برای هر گونه راهکارهای کنترلی تاب آوری ضروری است. این مطالعه با هدف ارزیابی تاب آوری و عوامل موثر بر آن در بزرگسالان ایرانی انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه ی حاضر یک تحقیق پیمایشی در جامعه ایران بود. مخاطبان با نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شدند. شرکت کنندگان به یک پرسشنامه دموگرافیک کوتاه و مقیاس تاب آوری Connor-Davidson (CD-RISC2) پاسخ دادند. تحلیل رگرسیون لجستیک برای ارزیابی ارتباط بین متغیرهای مستقل و تاب‌آوری انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 20487 بزرگسال ایرانی (49/4 درصد مرد و 50/1 درصد زن) شرکت داشتند. میانگین (انحراف معیار) سنی شرکت کنندگان 13/9± 41/25 سال بود. میانگین نمره تاب آوری 1/9±6/1 (از 8 نمره) بود و در مجموع 57/2 درصد از شرکت کنندگان امتیازی برابر یا بالاتر از میانگین کسب کردند. ارتباط سن، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال با تاب آوری از نظر آماری معنی دار بود. سن بالاتر و تحصیلات عالی از عوامل محافظت کننده بودند و وضعیت اشتغال با کاهش تاب آوری در ارتباط بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد بطور نسبی مردم ایران از تاب آوری قابل قبولی در دوران پاندمی کووید-19 برخوردار بودند. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد تاب آوری بیشتر با سن و تحصیلات بالاتر و تاب آوری کمتر با وضعیت اشتغال ارتباط داشت به نحوی که افراد شاغل تاب آوری کمتری نسبت به سایر گروه های شغلی داشتند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، کووید-19، پاندمیک
|
  • Moslem Ansarinasab*, Najmeh Bidmal Pages 333-342
    Objective (s)

    Globalization and health indicators have been the focus of many investigators worldwide. Therefore, this study aimed to investigate on the effect of globalization on infant and child mortality in ECO member countries.

    Methods

    The present study was performed with a macroeconomic approach. Globalization data on infant and child mortality were extracted from the World Bank and from 2002 to 2018 ECO countries. The models were estimated in Stata 14 software by data panel regression method with random effects.

    Results

    The results showed that although the effect of public and private expenditures was increased and reduced deaths, the effect of private health expenditures was quite significant (P=0.004). Regarding the effect of the Globalization Index, the effect of the Social Globalization Index was significant (P < 0.0001). However, the effect of the Economic Globalization Index was not significant (P=0.088). Finally, the effect of the Political Globalization Index was also insignificant on infant mortality in ECO member countries.

    Conclusion

    Overall, it can be concluded that globalization improved the health indicators as a result of reduced infant and children mortality.

    Keywords: Globalization, infant mortality, mortality of children under age 5, ECO member countries, data panel method
  • Mohammad Khamarnia*, Abolfazl Payandeh, Ali Keshtkaran, Farzad Ramezani Pages 343-354
    Objective(s)

    Hospitals spend about half of the national health expenditures. Some of the costs imposed on hospitals are due to inappropriate admissions that result in a waste of resources. The purpose of this study was to estimate the inappropriate hospital admission rates in southeast of Iran during 2014 to 2019.

    Methods

    A cross-sectional study was conducted in the two largest hospitals of Zahedan University of Medical Sciences (ZAUMS) in 2020. The study population included patients admitted to the internal medicine and surgery wards of two teaching hospitals of which 602 persons were selected through a multi-stage sampling method. Data were collected from medical records using an Appropriate Evaluation Protocol (AEP). SPSS software (v. 24) was used to analyze the data using descriptive statistics, chi-square, and Fisher’s exact tests. P < 0.05 was considered as statistical significance.

    Results

    The rate of inappropriate admissions in hospitals was 8.3% and inappropriate hospital stay was 3.5%. Also, 12% of laboratory services, physician visits, nursing services and medicine in these hospitals were inappropriate. The results of chi-square test showed that the ratio of inappropriate admissions in both internal medicine and surgery wards were significantly different (P <0.05). Also, there were no any significant relationship between inappropriate admission and hospitals, age groups and gender. 

    Conclusion

    According to the findings, the rate of inappropriate admissions in hospitals in southern Iran is high. In order to reduce inappropriate admissions, the following suggestion might be recommended: accuracy in hospital triage, full use of referral system, and employment of specialized physicians in public hospitals.

    Keywords: Inappropriate admission, Health transformation plan, Hospital, Appropriate Evaluation Protocol
  • Majideh Heravi-Karimooi, Somaye Javanmardnejad*, Nahid Rejeh, Vahid Tabe, Fereshte Rezaei Pages 355-366
    Objective (s)

    This study was conducted in 2020-21 with the aim of determining the satisfaction of patients admitted to Corona Medical Center in Ila, Iran.

    Methods

    This was a descriptive study that was conducted on 200 inpatients with covid-19 in medical centers in Ilam province, Iran from December 21, 2020 to March 21, 2021. The data was collected using a questionnaire including items on demographic information and disease symptoms and the Persian version of patient satisfaction index (PSI). The data was analyzed using SPSS- 22 statistical software an independent t-test and one-way analysis of variance statistical methods.

    Results

    The results showed that the mean score of patient satisfaction was 3.47 ± 0.34. Education (P = 0.02), length of hospital stay (P = 0.025), patient history of hospitalization (P = 0.01) and symptoms of Covid-19 such as chest pain (p=0.02) and gait disturbance (P = 0.001) showed significant relationships with patients’ satisfaction. The highest level of patient satisfaction was for patient education (3.70±0.56) and the lowest level of satisfaction was for trust (3.33±0.45).

    Conclusion

    Patient satisfaction with the services provided in the hospital is considered a very important indicator for evaluating the quality of care and treatment services. Health status, personal characteristics and characteristics of the health system are factors related to patient satisfaction.

    Keywords: Patient satisfaction, Covid- 19 disease, Ilam province
  • Razieh Eghtesadi, Meghdad Rahati*, Esmaeil Fakharian, Shima Sahraee Pages 367-375
    Objective (s)

    Laboratory tests, despite their essential role in the diagnosis and management of many diseases, are often costly. Therefore, this study investigated the prescription and the cost of tests for patients admitted to two hospitals of Kashan University of Medical Sciences in the Covid 19 pandemic.

    Methods

    This was a cross-sectional study on a sample of patients with Covid-19 that admitted to two hospitals of Kashan University of Medical Sciences (a teaching hospital and a general hospital). We collected the data on prescription and laboratory tests and analyzed the data using the statistical tests.

    Results

    The results showed that 42 types of tests were prescribed in the first and third peaks of the Covid 19 pandemic in the two hospitals. Cr, BUN, K, Na tests were the most prescribed tests, and Troponin and CRP were the most expensive tests. There were no significant differences in prescribing and cost of tests in the general hospital, but in the teaching hospital there were significant differences in prescribing and cost of tests in the first and third peaks (P= 0.003).

    Conclusion

    Due to unknown nature of Covid 19 disease and the high incidence of the disease at the beginning of the pandemic, a definite decision for laboratory tests was not possible. However, the findings indicate that many of tests were requested for most patients at regular intervals, while it was more desirable that these were prescribed on a case-by-case basis.

    Keywords: COVID-19 pandemic - Laboratory tests
  • Hamid Saberfarzam*, Hamideh Reshadatjoo, Nadergoli Ghourchian Pages 377-384
    Objective (s)

    Recognizing the factors affecting the performance of health researchers has a vital role in enhancing the health indicators and promoting society’s health level. Studies indicate that researchers’ productivity and performance vary, depending on the individual or environmental characteristics. This research aims to investigate the relationship between the effective factors in the relationship between the quality of work-life, psychological capital, and job performance of health researchers.

    Methods

    The statistical population for this research consisted of 339 faculty members in the health area, of whom 181 were randomly selected, and data were collected using questionnaires. Then, the results were analyzed via statistical tests.

    Results

    The findings implied that job performance and psychological capital were at a high level, while the quality of work-life was at a medium level. Furthermore, some components of the quality of work-life and psychological capital were identified as effective factors on the job performance of health researchers.

    Conclusion

    Distinguishing the relationships between variables and components of health researchers’ job performance allows corresponding managers to directionally invest in and benefit from raising the performance of researchers.

    Keywords: Quality of Work-Life, Psychological Capital, and Job Performance
  • Amin Firoozi, Farah Lotfikashani*, Shahram Vaziri Pages 385-398
    Objective(s)

    Infertility targets marital identity and can disrupt the natural course of a couple's sex life. Narrative Therapy (NT) and Good Enough Sex Model (GESM) are specific methods to promote mental-sexual health. The aim of this study was to investigate and compare the effectiveness of these two methods on the attitude and sexual satisfaction of infertile couples.

    Methods

    This was a quasi-experimental study using pretest- posttest design with a control group. Forty-eight clients referred to urology and genecology office in Tehran, Iran, with primary infertility problem were studied. They were selected through convenience sampling method and randomly assigned to three groups of 16 individuals such as NT, GESM and control groups. The content of NT and GESM was performed separately for the experimental groups for 4 sessions of 90 minutes. To collect data, the demographic questionnaire, Dehghani’ attitude questionnaire and Hudson’ sexual satisfaction questionnaire, was used. Data analysis was performed by SPSS software version 26 and descriptive statistics and analysis of covariance, Bonferroni post hoc test and mixed analysis of variance were used.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that both treatments had a significant effect on sexual attitude in the post-test compared to the control group (P <0.001). Bonferroni test indicates the superiority of NT over the GESM in promoting sexual attitude (P <0.05), and the greater impact of the GESM than the NT in promoting sexual satisfaction of infertile couples was observed (P <0.05). The results of repeated measures analysis also showed the persistence of effects in the follow-up stage (P <0.05).

    Conclusion

    The findings showed that the narrative therapy and the good enough sex model, are two appropriate interventional program to promote attitude and sexual satisfaction in infertile married people.

    Keywords: Narrative Therapy, Good Enough Sex Model, Sexual Attitude, Sexual Satisfaction, Infertility
  • Ahad Solatpetloo, Shahram Vaziri*, Farah Lotfikashani Pages 399-407
    Objective (s)

    Marital satisfaction is one of the essential components of family stability. The present study aimed to determine the effect of couple therapy with a self-regulation approach on marital satisfaction.

    Methods

    This was a quasi-experimental study. Participants were sixty clients referred to psychological and counseling centers in Karaj, Iran with marital problems; selected by convenience sampling method. They were randomly assigned into two groups of fifteen pairs: experimental and control groups. The marital satisfaction questions from Spanier Dyadic Adjustment Scale (DAS), were used for data collection. Couples in the experimental group received self-regulation therapy for eight sessions. Marital satisfaction was assessed at three points in time: baseline, immediately after the couple therapy, and two-months follow-up. Independent t-tests, one-way ANOVA with repeated measures, and LSD post hoc test was used. The significance level was considered less than 0.05.

    Results

    The mean age of the experimental and control group was 32.46 and 33.43 years, respectively. Marital satisfaction score in three times assessments in the experimental group was 29.23, 40.50, and 39.1 (P<0.05), and in the control group it was 29.03, 29.20, and 25.3 respectively (P>0.05). The difference in the marital satisfaction score in the post-test and follow-up assessments between the two groups also showed a significant difference (P<0.05).

    Conclusion

    Couple therapy with a self-regulation approach improves marital satisfaction.

    Keywords: Couple therapy, Self-regulation, Marital satisfaction, Quasi-experimental
  • Ghodratollah Shakerinejad, Aazam Zandieh, Nasser Hatamzadeh*, Asaad Sharhani, Maryam Mazaheri Pages 409-420
    Objective (S)

    Personal communication between health care providers and clients is one of the most important factors affecting the satisfaction of clients from comprehensive health service centers. The present study was conducted with the aim of evaluating the effect of virtual training based on the theory of Reasoned Action developed on the interpersonal communication skills of health care workers in Ahvaz city.

    Methods

    This intervention study was conducted on 88 health care providers in Ahvaz, Iran (44 people in the test group and 44 people in the control group) in 2021. The data were collected before and 2 months after the intervention by using a questionnaire including items on the theory of Reasoned Action constructs and a questionnaire assessing the interpersonal communication skills. The educational content was provided to the test group in a virtual environment using the WhatsApp during 12 sessions each lasting for 60 minutes. In order to analyze the data, SPSS software version 24 and descriptive and inferential statistical tests were used.

    Results

    The average score of the constructs of the theory of Reasoned Action in the test group compared to the control group increased significantly after the intervention. Also, the interpersonal communication skills in the test group increased significantly after the intervention compared to the control group. The most change was related to attitude and behavior and the least change was related to subjective norms.

    Conclusion

    Training based on the theory of rational action developed virtually using social network (WhatsApp) was effective in improving the interpersonal communication skills of health care providers. It seems that the implementation of such training programs can be useful for increasing the interpersonal communication skills of health care providers.

    Keywords: extended theory of reasoned action, communication skills, health care providers Online training
  • Fatemehzahra Ahmadi*, Mansoureh Mahdavi Hezaveh, Seyyed Behnam Alavi Moghaddam Pages 421-427
    Objective (s)

    Textbooks are the main educational resources in schools. The present study was conducted to analyze the content of high school English national textbooks in terms of the four dimensions of health literacy, i.e., accessing/obtaining information relevant to health, understanding information relevant to health, processing/appraising information relevant to health, applying/using information relevant to health.

    Methods

    This descriptive research was done using quantitative content analysis method. The unit of analysis was the sentence. The predetermined categories were used. The population consisted of all the English language books of high school. The level of attention of English national textbooks to health literacy were analyzed in the three health domains of health care, disease prevention and health promotion, as well as in the four dimensions of accessing, understanding, appraising, and applying.

    Result

    The findings showed that attention to the dimensions of accessing, appraising, and applying was neglected or very poor. Regarding the understanding dimension, some parts of the content in grade 8 and 9 was allocated to healthcare domain (7% and 10% respectively) and in grade 8 and 11 some parts (7% and 9%respectively) were allocated to health promotion. In addition, the findings showed that English national textbooks do not equip students with the ability to appraise and apply health information.

    Conclusion

    The English national textbooks have a unique occasion to provide students with learning opportunities arising from real life. To do so, there is a need to integrate different dimensions of health literacy into the content of these books.

    Keywords: Health Literacy, Covid- 19 Pandemic, Content Analysis, English National Textbooks
  • Ali Montazeri*, Farzaneh Maftoon, Mansoureh Farhangnia, Mehdi Rafiee Bahabadi, Fatemeh Naghizadeh Moghari Pages 429-438
    Objective(s)

    Resilience could result in individuals’ stability and subsequently could contribute to one’s mental health during difficult situations. Thus, this study aimed to assess resilience and its related factors in adult populations.

    Methods

    This was a population-based study among a random sample of Iranian adults aged 18 to 65 years old. To collect data a short demographic questionnaire and the Connor- Davidson Resilience Scale (CD-RISC2) was administered. Descriptive statistics and logistic regression were performed to explore the data.

    Results

    In all 20487 Iranian adults participated in the study. The mean age of participants was 41.25±13.9. The mean resilience score was 6.1±1.9 (out of 8). Overall, 57.2 percent of participants scored equal or higher than mean. The results obtained from logistic regression analysis indicated that younger age (OR= 0.996، 95%CI: 0.993-0.999), education [primary school (OR= 2.00, 95%CI: 1.83-2.19), high school (OR=1.35، 95% CI: 1.26-1.44)], employment status [unemployed (OR= 1.12, 95%CI: 0.98-1.28), housewife (OR= 1.25, 95% CI: 1.12-1.4), student (OR= 1.35, 95%CI: 1.22-1.48), employed (OR= 1.50, 95%CI: 1.33-1.69)] were significantly associated with lower resilience.

    Conclusion

    The findings suggest that Iranian adults showed a relatively high resilience during the covid-19 pandemic. It seems that age, education and employment status play important role in increased or decreased resilience.

    Keywords: Resilience, Covid-19, Pandemic